diumenge, 19 d’octubre del 2014

Vuitanta Capítols Matrimonials Penedesencs del segle XV - 1


 


El buidat d’alguns capítols matrimonials ens ajuda a saber molta forma de viure de les dones en l’època de l’edat mitjana: el que foren els pactes de casaments, ens aporten dades molt significatives sobre els oficis, veient els protagonistes la necessitat de la continuació de l’ofici en el pacte matrimonial. Ens donen també dades sobre el patrimoni dels béns dels vilafranquins o/i penedesencs, com les possessions de cases o terres. I sobretot, com dèiem, el paper de la dona, per una part hi té molta participació en els pactes matrimonials, això sí segons el seu grau d’estatus social. Les vídues ho tenien més difícil: a la mort del marit podien reclamar el seu dot, a vegades no els hi era fàcil i no en tenien prou per sobreviure, per tant o es feien monges o casar-se de nou.

 

ELS DOMICILIS D’ON PROVENEN ELS PROTAGONISTES

La totalitat dels vuitanta capítols matrimonials estudiats tenen relació d’una o altra manera amb Vilafranca. Els protagonistes , els contraents, són domiciliats a Vilafranca del Penedès, o bé ho són les noies o els nois. A vegades no apareix  anotat directament el domicili d’aquests, però podem esbrinar-ho coneixent el dels seus pares/mares .

Deixant  de banda  Vilafranca : 

            - 13 nuvis són domiciliats a les comarques de l’Alt, Baix Penedès i Garraf.

            - 10 ho són fora d’aquestes comarques.

            - 23 noies són domiciliades a les comarques de l’Alt , Baix Penedès i Garraf.

            - 6 ho són de fora d’aquestes comarques.

Podem classificar-los de la següent manera :                           

Els13 nuvis de les nostres comarques són dels següents pobles :

            - 1 d’Espitlles ( Santa Margarida i els Monjos), 4 de la Granada, 1 de Santa Margarida i els Monjos, 1 de la Juncosa de Montmell, 1 de Ferran ( Sant Pere Molanta), 2 de l’Arboç del Penedès, 1 de Castellví de la Marca, 1 de Viladordis (Castellet), 1 de Castell de la Geltrú.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjjUI7vUPvHwU-Gf9gO6zZGbmLj5DAsgHUK8hFO5sEHDniH1JzQArkt74JcDI1KjbOD-z6dsU6kDc-wB2kkreFwz3jQAqBOZMz9EzqKOtfqXcLxwpDgn8mNAwmU5caJKqxm1Ofz5_qLkA/s320/courtlylove.jpg                                                          

Els 10 nuvis provinents d’altres indrets  són  :

 

            - 1 de Teca ( Aragó ), 2 de Navarra, 1 d’Igualada, 1 de Cervelló, 1 de Llagostera, 1 de Tarragona, 1 de Sòria, 1 de Conesa, 1 de Barcelona

   Les 23 núvies de les nostres comarques provenen de :

           - 1 de Puigdassé (Santa Margarita i els Monjos), 1 de Fontrubí, 3 de la Granada, 1 de Sitges, 1 de Subirats, 2 de Castellví de la Marca, 1 de Viladellops, 1 de Sant Quintí de Mediona, 1 de Mediona, 3 de Torrelles de Foix, 1 de Vilanova i la Geltrú, 1 de la Llacuna, 2 de Sant Pere Molanta, 1 de Lavern,1 de Castellet i la Gornal, 1 de Puig-roig (Sant Pere Molanta), 1 d’Olèrdola.

I  les  6 núvies provinents d’altres llocs són de:

            - 1 de Monistrol, 1 de Barcelona, 1 de Montagut, 1 de Valls, 1 de Granollers, 1 de Solivella.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1hMuyf38EXuvOBr5hq7lkZCae6rmeo3KNnZjpfqVrz6-KxU66sEhKkD6SiEpQvtdXdTijVe3yooRyhjeirVcUAMFfPxu57v2gAaHPIW71e3Qvp5PiqJnu87D_8NCmB2SCYjDAsoMnLIQ/s1600/amor+cort%C3%A9s.jpg

Si comentem aquesta numeració veiem  primer que dels 24 nois, 14 són de les comarques de l’Alt, Baix Penedès i Garraf,  i 10 són d’altres llocs. Mentre que les noies, 23 són d’aquestes comarques i tant sols 6 són d’altres indrets. Cal creure doncs, que hi havia prou noies a la comarca per maridar. Anem ara a veure quins pobles es relacionaren entre ells, segons el domicili dels contraents (i segons aquests capítols matrimonials) :

 Nois de Vilafranca  amb noies dels pobles de les nostres  comarques :

  • 1 de Puigdecet, 2 de La Granada, 1 de Sitges, 1 de Subirats, 2 de Castellví de la Marca, 1 de Sant Quintí de Mediona, 1 de Mediona, 3 de Torrelles de Foix,  1 de  Vilanova i la Geltrú, 1 de La Llacuna, 2 de Sant Pere Molanta, 1 de Lavern, 1 de Puigroig (Sant Pere Molanta),  1 de Castellet i la Gornal, i 1 d´Olèrdola. D´aquests caldria  destacar els dos nois que fan capítols amb noies de La Granada, els dos de Castellví de la Marca i Sant Pere Molanta i els 3 que en fan amb noies de Torrelles de Foix.
    No hi ha cap poble d’aquestes comarques que es destaqui amb un nombre molt elevat de vilafranquins que tinguessin preferència per algun poble en concret. Dels pobles abans
    "destacats"el més habitat a finals del s. XV (1.497) és Castellví de la Marca (amb 37 focs, corresponents a 185 habitants) seguit de Torrelles de Foix (amb 31 focs, 155 habitants) i finalment La Granada amb 16 focs (80 habitants). Per tant l’augment demogràfic sembla que no era imprescindible per part dels pares a l’hora d’escollir  la futura muller per al  fill (hereu o no).
    Observem ara els nois de Vilafranca amb noies de fora de les nostres comarques :

-1 de Monistrol de Montserrat, 1 de Barcelona, 1 de Montagut, 1 de Valls, 1 de Solivella,  i  1 de Granollers .

Nois de fora dels pobles de les nostres comarques amb noies de Vilafranca:

  • 1 d´Espitlles, 1 del  Castell de la Geltrú, 2 de La Granada, 1 de Santa Margarida i els Monjos, 1 de la Juncosa de Montmell, 2 de l’Arboç del Penedès, 1 de Castellví de la Marca, 1 de Vilanova i la Geltrú, i  1 de Viladordis ( Castellet )  .

Nois d’altres llocs  amb noies de Vilafranca :

  •  1 de Techa ( Aragó ), 2 de Navarra, 1 d´Igualada, 1 de Cervelló, 1 de Llagostera, 1 de Tarragona, 1 de Sòria, 1 de Conesa, 1 de Barcelona.

Destaquem  els dos d’origen navarrès o aragonès, degut probablement a l’estada a la nostra vila en aquests anys de gent vinguda en temps de la guerra de Joan II.

Nois amb noies de Vilafranca :

Són els més nombrosos, en total són trenta-un. Si ens hi hem fixat, falten dos capítols matrimonials que no surten en cap quadre, per a completar els vuitanta. Són els de dues parelles que els seus pares viuen o provenen de Vilafranca i els hem volgut introduir perquè com que són signats davant un notari de Vilafranca:

Nuvi de La Granada amb noia de Viladellops.

Nuvi de Farran (Sant Pere Molanta) amb noia de La Granada.

Aquests llistats ens indiquen que era molt més fàcil trobar parelles a la mateixa vila que no a altres llocs de les comarques penedesenques. A final del segle XV a Vilafranca hi havia 315 focs, és a dir, uns 1.575 habitants. Si agafem com a mostra els capítols matrimonials en qüestió podríem fer un càlcul més o menys aproximat de que hi ha una quantitat semblant de nuvis domiciliats a Vilafranca  que de donzelles (57 nuvis i 52 donzelles). 



 

 

 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada