dimarts, 21 d’octubre del 2014

Vuitanta Capítols Matrimonials Penedesencs del segle XV - 3


Els teixidors en els vuitanta capítols matrimonials

 

http://lh4.ggpht.com/_KKTCT60suEU/TE_uhCNsAmI/AAAAAAAAA-I/S2f9fk8cBjw/gremis-sastre.jpg?imgmax=640

 

 

Els teixidors eren també especialistes en la fabricació de draps de llana o d’una altra fibra tèxtil. Segons la matèria treballada es distingia entre teixidors de llana, de lli, etc. (també manipulaven altres fibres). Com diu Xavier Torres durant les darreries de l’època medieval la primacia correspongué als teixidors de llana(3) La primera matèria li era portada pel paraire, que a més d’aquest li recollia la peça un cop teixida per a posar-la a la venda.

En els vuitanta capítols trobem com a teixidors de llana o de lli els nuvis :

 

Bernardi Batlle, Pere Papiol, Llorens Bonastre, Pere Rosell, Pau Fuster, Bernat Scardó, Marc Lunes, Miquel Lluch Scardó, Francesc Miquel, Arnau Torrademer.

 

Altres  que també surten en el documents com a testimonis o relacionats amb algun document dels capítols són:

Franci Arbós, Marc Gili, Pere Scardó, Joan Bofill, Antoni Malet, Melxior Sito, Gabriel Bruguers, Jaume Papiol, Pere Tomàs, Antoni Duran, Lluis Riu, Pere Fuster, Joan Saval.

 

Trobem en aquests capítols més teixidors que paraires, un total de vint-i-tres. Si al s. XVI en el fogatge de 1.553 en surten 6 de llana i 13 de lli hem de suposar que durant el segle XIV i XV eren molts més, com els paraires. Tenien  un cert protagonisme o  status social important pel fet de que molts testimonien els pactes matrimonials.

http://apliense.xtec.cat/arc/sites/default/files/Teixidor.jpg

 

Els teixidors Scardó:

Tal com surten en el capítols per ordre cronològic són :

- El pare del nuvi Francesc Scardó  (teixidor) en l’any 1.477   

- El fill, de Francesc, Bernat Scardó (teixidor) trobat en els capítols dels anys 1.477 i 1.499     

- El fill, de Francesc, Pere Scardó (teixidor)  en els anys 1.495 i 1.499          

- El fill Joan Scardó (teixidor)  en els anys 1.485 i 1.499        

- Fill de Joan, Miquel Lluch Scardó (teixidor) en l’any 1.485 

 

Com es veu tota la família pertanyia a l’ofici de teixidor (de llana  o de lli).  Anem a veure  amb qui van fer capítols en Bernat i Miquel Lluc :

1477: Bernat Scardó fa capítols matrimonials  amb Isabel Miró de Sitges. Sembla que Bernat no es va casar amb Isabel ja que a l’any 1.499 al moment de casar la seva filla, hi surt el nom de Joana com a muller seva i no consta que fos vidu. El pare de Bernat, probablement també gràcies al comerç de la llana i al fet d’embarcar gènere al port de Sitges va buscar la noia del seu fill en aquesta població

1485: Miquel LLuch Scardó fa capítols amb Joana Capellades filla del batlle de La Granada del Penedès. En Miquel Lluch  l’any 1.498 ja és difunt i la seva vídua Joana, es va tornar a casar.

Ni els  Mir ni els Capellades eren teixidors. El que sí podem assegurar és que eren de classe benestant. Els Scardó vivien al carrer dels Ferrers de Vilafranca a finals del segle XV. Francesc  i Joan Scardó en l’any 1474 són consellers de la Universitat de Vilafranca.

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7v0y0QgvFCYugqCVtlKnH3tW0kNhuzPCgkFf6PYXmNKC6Qj3bdqOlwU3BbkteVc2mC5lIB8ANdILJiWqr-9Gy590_DkrO7sFFnYCY1hDZrXlizI1OFJK9WNvwOnOCA5ImQUOKDgDUsws/s1600/amor.gif

 

Altres capítols matrimonials de teixidors:

1488:Francesc Miquel (teixidor de drap de lli) de Sant Pere de Riudebitlles amb la pubilla Caterina Lunes (filla de Marc Lunes, teixidor de Vilafranca).

Cal fer esment d’aquests pactes matrimonials ja que la donzella només té catorze anys (una de les més joves dels vuitanta capítols) i a més heretaria els béns mobles i immobles dels seus pares una vegada aquests haguessin  mort.

1495: Pau Fuster fill del també teixidor de llana Pere Fuster de Vilafranca i d’Elionor amb Magdalena filla d’Antoni Rafecas teixidor de Vilafranca.  

1496: Seguint l’ofici del pare tenim també Pere Papiol teixidor fill de Jaume Papiol (teixidor) i de Caterina amb Joana Codines, filla de sabaters de Vilafranca. La núvia té quinze anys en el moment de fer capítols.

La continuïtat de l’ofici de teixidor estava garantida.

                                              http://rlv.zcache.es/amor_medieval_personalizado_collar-rd3b4a3aca4bc4c7aab099f03aaae7861_fkoei_8byvr_324.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada