diumenge, 8 de maig de 2011

EL MOLI DEL COLL (SANT MIQUEL D'OLERDOLA)El molí del Coll està situat entre els termes de sant Miquel d’Olèrdola i Vilafranca del Penedès.
De molins medievals n’hi havia al Penedès. Podem saber el cabal que duia la riera de santa Digna, l’aigua que era aprofitada pel molí del Coll, visualitzant les restes dels molins que encara es poden veure, com el del Coll, i la distància que hi ha respecte al llit de la riera actual, que està totalment seca.
Jaume Coll va ser en alguns anys del segle XIV, el moliner que feia moldre el blat per la gent de Vilafranca o voltants, d’ell ve el seu nom. Posteriorment, a principis del segle XV, el moliner va ser Antoni Cirera, més endavant Jaume Rosselló n’era el moliner.
La bassa, el rec, la resclosa eren parts dels molins. Els arrendaments dels molins a vegades eren senyors nobles o el monestir de Santes Creus que els arrendaven a moliners.
Pere Palau va ser el moliner del molí dels Monjos a l’any 1391.
El 1393, Saurina, muller del castlà de Vilafranca, Bernat, ven al noble Joan Espitlles, senyor de sant Martí Sarroca, el molí que tenien en aquell terme, aquest seria el molí de la Bleda. Joan va ser el senyor del molí i que posseïa la facultat d’arrendar-lo a qui volgués.
L’hospital de sant Joan de Vilafranca l’any 1338, tenia el seu propi molí al terme de Puigdecet (als Monjos) aprofitant l’aigua de la riera de la Bleda. El molí de Morató, recollint també aigua de la riera de Llitrà o de la Bleda, els anys dels segle XIV també n’era un dels més profitosos per la gent de Vilafranca i voltants.
Altres molins eren: el de cal Morgades al segle XV. (riera de la Bleda)
Molí del pestell (Vilafranca, riera de Llitrà)
Moli de Ramon Martí (riera de la Bleda o Llitrà)
Molí de la Bleda : Estava situat a prop del mas de la Riba actual, als Monjos. El segle XVIII està en estat ruïnós i abandonat. El que havia estat la bassa era sembrat de ceps. Els Pons i els Gual eren els que l’arrendaven en els anys del XIV i XV.
Molí de les Clotes: situat al terme de Pacs del Penedès. El nom li ve de Bartolomé Clotes, l’arrendador i propietari del mas de les Clotes al segle XIV.
Molí dels Monjos: forma part del senyoriu de Santes Creus en el segle XIV i XV. El moliner Antoni Casanoves l’any 1422 hi viu i hi treballa. En l’arrendament que se li va fer, com altres coses, es diu que pot fer servir el trull d’olives que està a prop del rec i la bassa del dit molí. Posteriorment són familiars del dit Antoni Casanoves els moliners que viuen i treballen en aquest molí.
Podríem parlar molt més de molins medievals. Però sigui aquest, un petit recull d’alguns. Cal conservar les restes per poder arribar a fer un estudi de cada un d’ellls i saber més de la vida d’aquella època medieval tant nostra.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada